Millennials vs Gen Z: arbeidsmarktcommunicatie

Terug naar nieuws

De krappe arbeidsmarkt waarin we ons nu begeven is op z’n zachtst gezegd een flinke uitdaging. Maar dat niet alleen. De Gen Z collega’s zetten in deze tijd ook de eerste stappen in het werkveld en ook de moeilijk te binden Millennial collega’s kunnen nog wel eens zorgen voor wat kopzorgen. Al met al een uitdagende tijd om in het arbeidsmarktvakgebied te zitten.

 

Dat deze jongere generaties andere behoeften en verlangens hebben van een werkgever dan de generaties voor hen wordt steeds meer duidelijk. Maar ook de verschillen en overeenkomsten tussen de twee jongste generaties op de werkvloer komen steeds meer naar boven. Hoe kan je als werkgever je communicatie zo personaliseren dat je deze generaties weet te boeien en te binden?

Begin bij het begin

Belangrijk om voordat je uit de startblokken schiet eerst eens na te gaan wie er deel uitmaken van deze generaties en welke rollen zij bekleden (nu en in de toekomst) in jouw organisatie. Een starter en junior functie vergen natuurlijk een andere communicatiestijl dan een meer doorgewinterde senior positie. De keuze hangt af van welke doelgroep jouw organisatie het hardste nodig heeft. Waar zit de meeste pijn?

Goed werkgeverschap

Dat de jongere generaties anders naar werkgevers kijken dan de generaties voor hen is zeker. Daarom is het van belang om jouw werkgeversmerk op een transparante en eerlijke manier te communiceren. Wanneer het niet authentiek is prikken deze generaties er makkelijk doorheen. Binnen deze twee generaties vallen er verschillen en overeenkomsten te ontdekken in wat zij belangrijk vinden in een (toekomstige) werkgever.

  • Positieve bijdrage. Voor beide generaties is het van belang dat hun werkgever én hun werk een positieve bijdrage levert aan de wereld om hen heen. Denk hierbij aan topics als duurzaamheid, milieu, inclusiviteit en diversiteit. Dit open en eerlijk communiceren en nastreven als organisatie is van belang. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de kerstpakketten en de lunches die worden aangeboden.

  • Blijven leren. Voor zowel Gen Z als voor Millennials is het kunnen blijven leren van belang. De insteek is daarentegen wel anders. Voor Gen Z gaat het meer om zekerheid, weten waar ze aan toe zijn en het bijdragen aan hun financiële stabiliteit. Denk hierbij aan trainingen en cursussen. Voor de Millennials gaat het voornamelijk om persoonlijke ontwikkeling, hun krachten ontdekken, meer over zichzelf leren en weten wat hun passies zijn. Denk hierbij aan coaching en begeleiding.

  • Flexibiliteit. Versterkt door de Corona periode is de behoefte aan flexibiliteit in waar en wanneer deze generaties werken alleen maar groter geworden. Voor Gen Z nog iets meer dan voor de Millennials. Een werkdag van 9 tot 5, 5 dagen per week op kantoor is niet wat past bij hoe zij met hun tijd omgaan.

  • Persoonlijke aandacht. Met 2 functioneringsgesprekken per jaar maak je deze twee generaties niet gelukkig. Zij hebben meer behoefte aan persoonlijke begeleiding en contact. Hun behoefte aan aandacht en dan met name op het gebied van persoonlijke en zakelijke ontwikkeling is groter dan bij voorgaande generaties.

Vacatures & solliciteren

Wanneer werving bij jouw organisatie hoog op de agenda staat is werkgeverschap natuurlijk belangrijk. Het is de bedoeling dat deze generaties solliciteren op jouw vacatures. Wat moet een vacature bevatten om aantrekkelijk te zijn en hoe moet het sollicitatietraject er nu precies uitzien?

  • Duidelijke salarisindicatie. Met de term “marktconform” ga je de Millennials en zeker Gen Z niet aantrekken. Ze willen weten waar ze aan toe zijn, geen tijd investeren als dit onzeker is. Voor Gen Z is dit zeker belangrijk, zij meten succes graag aan de hand van financiële zekerheid en salaris is hier natuurlijk een groot onderdeel van.

  • Doorgroeipad. Vooral voor Gen Z is het belangrijk dat zij weten waar hun carrière naartoe gaat en welke stappen ze moeten nemen en wat dit hen oplevert. Maar ook voor Millennials is belangrijk om te zien wat de mogelijkheden zijn om zich te blijven ontwikkelen.

  • Authenticiteit. Belangrijk is dat de informatie die je verstrekt echt is. Geen loze beloftes, kantoor jargon of hippe woorden gebruiken om de baan te verkopen. Deze generaties prikken hier namelijk moeiteloos doorheen. Het vertrouwen in organisaties is zeker voor Gen Z al erg laag, dus transparante en eerlijke communicatie is erg belangrijk.

  • Over ons. Meer dan ooit baseren deze jongste generatie hun carrièrekeuzes op basis van of hun werkgever past bij hun persoonlijke waarden. Hoe wordt er met collega’s omgegaan, wat is het duurzaamheidsbeleid, welke initiatieven worden er onderomen om de wereld en de mensen die er leven een beetje beter te maken? Dat zijn topics die deze generaties sterk in acht nemen bij het kiezen van een (nieuwe) werkgever.

  • Laagdrempelig. Solliciteren mag niet omslachtig zijn. Het liefst willen de jonge generaties zo makkelijk mogelijk hun interesse tonen in een vacature. Faciliteren van mogelijkheden om bijvoorbeeld via Whatsapp of sociale media te solliciteren zou nog niet zo’n gekke gedachte zijn. Een motivatiebrief en 6 gespreksrondes met een case is niet de manier om deze generaties te enthousiasmeren voor jouw vacature.

“Binnen 8 seconden beoordelen zij content of deze relevant genoeg is”

Online brand

Niet alleen je werkenbij website is een belangrijke informatiebron voor de jongere generaties. Vergeet ook je social mediakanalen niet! Deze generaties maken namelijk maar al te graag gebruik van deze kanalen om informatie over de cultuur en de waarden van je organisatie op te zoeken. Voor deze twee jongste doelgroepen zijn er een aantal kenmerken waar je bij het vullen van je kanalen rekening mee kan houden:

  • Korte spanningsboog. Opgegroeid in een digitale wereld heeft Gen Z een extreem korte spanningsboog. Binnen 8 seconden beoordelen zij content of deze relevant genoeg is. Bij Millennials is dit ietsje langer. Zorg dat je content relevant is door in te spelen op actualiteiten en trends binnen deze generaties. Kom snel to the point, zo omzeil je ook meteen de bullshitmeter van deze generaties.

  • Visueel ingesteld. Nog meer dan de Millennials is Gen Z visueel ingesteld. Beeld is de standaard en hoe korter hoe beter. Denk maar aan TikTok en Instagram Reels.

  • Kijkje in de keuken. Duidelijke, korte en echte verhalen doen het het beste. Geef een kijkje in hoe het er nu echt bij jouw organisatie aan toe gaat. Maak gebruik van collega’s en schets een realistisch beeld hoe werken bij jouw organisatie is.

  • Locatie, locatie, locatie. Denk voor je online je merk communiceert goed na over welke doelgroep je wil aanspreken en ga op onderzoek uit naar welke platformen zij gebruiken en waar zij zich digitaal bevinden. Maak gebruik van de sterktes van elk platform en pas je content hierop aan zodat het relevant en authentiek blijft.

Om even samen te vatten

Nu de Millennials en de Gen Z collega’s in aantallen groeien is het goed om stil te staan bij je communicatie. Zeker in de huidige arbeidsmarkt is het steeds belangrijker dat communicatie is afgestemd op wat deze generaties belangrijk vinden. Er zijn veel overeenkomsten te zien in wat deze twee jongste generaties verwachten en nodig hebben, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Juist deze verschillen zijn goed om in het achterhoofd te houden. Niet alleen het afstemmen van je uitingen en vacatureteksten zijn stappen in de goede richting, ook het bepalen welke media je inzet om je verhaal te vertellen en welk verhaal het beste past bij welk platform.